BADANIA PASZ

PRODUKTY PASZOWE

  • kiszonki z: kukurydzy
  • traw, lucerny, motylkowych, siana, tmr
  • kiszone ziarno kukurydzy
  • gotowe pasze treściwe
  • zboża, kukurydza, śruty
  • siano
  • pasze płynne

Laboratorium MS LAB oferuje badania mikrobiologiczne i fizykochemiczne jednocześnie gwarantując krótkie terminy realizacji.

 

Badania mikrobiologiczne pasz

  • obecność Salmonella spp.
  • ogólna liczba bakterii tlenowych w 30°C
  • liczba Enterobacteriaceae
  • liczba Clostridium perfringens
  • obecność Clostridium perfringens
  • liczba bakterii redukujących siarczany w warunkach beztlenowych

Wycena energii pasz

  • system INRA
  • system DLG
  • energia metaboliczna dla trzody chlewnej

Badania fizykochemiczne pasz

  • Skład chemiczny pasz:
    kiszonki z kukurydzy, traw, lucerny, motylkowych, TMR, kiszone ziarno kukurydzy, siano
    – białko, tłuszcz, sucha masa, popiół, włókno, NDF, ADF, skrobia
    surowce paszowe: zboża gotowe, pasze treściwe
    – białko, tłuszcz, wilgotność, popiół, włókno, skrobia
    surowce paszowe: kukurydza, rzepak
    – białko, tłuszcz, wilgotność
    surowce paszowe: soja
    – białko, tłuszcz, wilgotność, włókno.
  • Oznaczenie białka – metoda Kjeldahla
  • Sucha masa – metoda wagowa
    – kiszonki
    – proszki mleczne
  • Oznaczanie pH
    – kiszonki
    – proszki mleczne