BADANIA PASZ
PRODUKTY PASZOWE
- kiszonki z: kukurydzy
- traw, lucerny, motylkowych, siana, tmr
- kiszone ziarno kukurydzy
- gotowe pasze treściwe
- zboża, kukurydza, śruty
- siano
- pasze płynne
Laboratorium MS LAB oferuje badania mikrobiologiczne i fizykochemiczne jednocześnie gwarantując krótkie terminy realizacji.
Badania mikrobiologiczne pasz
- obecność Salmonella spp.
- ogólna liczba bakterii tlenowych w 30°C
- liczba Enterobacteriaceae
- liczba Clostridium perfringens
- obecność Clostridium perfringens
- liczba bakterii redukujących siarczany w warunkach beztlenowych
Wycena energii pasz
- system INRA
- system DLG
- energia metaboliczna dla trzody chlewnej
Badania fizykochemiczne pasz
- Skład chemiczny pasz:
kiszonki z kukurydzy, traw, lucerny, motylkowych, TMR, kiszone ziarno kukurydzy, siano
– białko, tłuszcz, sucha masa, popiół, włókno, NDF, ADF, skrobia
surowce paszowe: zboża gotowe, pasze treściwe
– białko, tłuszcz, wilgotność, popiół, włókno, skrobia
surowce paszowe: kukurydza, rzepak
– białko, tłuszcz, wilgotność
surowce paszowe: soja
– białko, tłuszcz, wilgotność, włókno. - Oznaczenie białka – metoda Kjeldahla
- Sucha masa – metoda wagowa
– kiszonki
– proszki mleczne - Oznaczanie pH
– kiszonki
– proszki mleczne