BADANIA ŻYWNOŚCI

NASZA OFERTA BADAŃ

PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE

  • mleko i przetwory mleczne
  • mięso i przetwory mięsne
  • ryby i przetwory rybne
  • owoce, warzywa i produkty owocowo-warzywne
  • wyroby piekarniczo-cukiernicze
  • przyprawy
  • jaja
  • wymazy i wycinki z tusz
  • badania przechowalnicze

BADANIA ŚRODOWISKA PRODUKCJI

  • wymazy z maszyn i urządzeń
  • wymazy z rąk personelu
  • próbki środowiskowe z obszaru produkcji i obrotu żywnością
  • pobieranie próbek z powierzchni

BADANIA MIKROBIOLOGICZNE TUSZ

  • ogólna liczba drobnoustrojów
  • liczba Enterobacteriaceae
  • obecność pałeczek Salmonella spp.

BADANIA FIZYKOCHEMICZNE ŻYWNOŚCI

  • oznaczenie białka met. Kjeldahla
  • zawartość tłuszczu
  • zawartość chromu
  • zawartość kadmu
  • zawartość ołowiu
  • zawartość arsenu
  • zawartość rtęci
  • wilgotność/ sucha masa
  • oznaczanie popiołu
  • oznaczanie sodu w przeliczeniu na NaCl

BADANIA MIKROBIOLOGICZNE ŻYWNOŚCI

  • obecność pałeczek Salmonella spp.
  • obecność Listeria monocytogenes
  • liczba Listeria monocytogenes
  • liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
  • liczba Escherichia coli
  • liczba bakterii z grupy coli
  • liczba Enterobacteriaceae
  • liczba drożdży i pleśni
  • ogólna liczba drobnoustrojów
  • obecność gronkowców koagulazo-dodatnich
  • obecność bakterii z grupy coli
  • liczba Clostridium perfringens
  • obecność Clostridium perfringens
  • liczba bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych
  • liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
  • liczba Campylobacter spp.

BADANIA MIKROBIOLOGICZNE ŚRODOWISKA PRODUKCJI

  • obecność pałeczek Salmonella spp.
  • obecność Listeria monocytogenes
  • liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
  • liczba Escherichia coli
  • liczba bakterii z grupy coli
  • liczba Enterobacteriaceae
  • liczba drożdży i pleśni
  • ogólna liczba bakterii drobnoustrojów
  • obecność gronkowców koagulazo-dodatnich
  • obecność bakterii z grupy coli

Wśród naszych usług oferujemy metody instrumentalne, dzięki którym czas potrzebny na wykonanie analizy jest skrócony w stosunku do metod klasycznych

  • liczba bakterii tlenowych w temp. 30°C w czasie 24 – 48 godzin – system TEMPO
  • liczba bakterii z grupy coli w czasie 24 godzin – system TEMPO
  • liczba Escherichia coli w czasie 24 godzin – system TEMPO
  • liczba Enterobacteriaceae w czasie 24 godzin – system TEMPO
  • obecność pałeczek Salmonella spp. w czasie 24 godzin – aparat mini Vidas
  • obecność Listeria monocytogenes w czasie 48 godzin – aparat mini Vidas