BADANIA ŻYWNOŚCI
NASZA OFERTA BADAŃ
PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE
- mleko i przetwory mleczne
- mięso i przetwory mięsne
- ryby i przetwory rybne
- owoce, warzywa i produkty owocowo-warzywne
- wyroby piekarniczo-cukiernicze
- przyprawy
- jaja
- wymazy i wycinki z tusz
- badania przechowalnicze
BADANIA ŚRODOWISKA PRODUKCJI
- wymazy z maszyn i urządzeń
- wymazy z rąk personelu
- próbki środowiskowe z obszaru produkcji i obrotu żywnością
- pobieranie próbek z powierzchni
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE TUSZ
- ogólna liczba drobnoustrojów
- liczba Enterobacteriaceae
- obecność pałeczek Salmonella spp.
BADANIA FIZYKOCHEMICZNE ŻYWNOŚCI
- oznaczenie białka met. Kjeldahla
- zawartość tłuszczu
- zawartość chromu
- zawartość kadmu
- zawartość ołowiu
- zawartość arsenu
- zawartość rtęci
- wilgotność/ sucha masa
- oznaczanie popiołu
- oznaczanie sodu w przeliczeniu na NaCl
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE ŻYWNOŚCI
- obecność pałeczek Salmonella spp.
- obecność Listeria monocytogenes
- liczba Listeria monocytogenes
- liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
- liczba Escherichia coli
- liczba bakterii z grupy coli
- liczba Enterobacteriaceae
- liczba drożdży i pleśni
- ogólna liczba drobnoustrojów
- obecność gronkowców koagulazo-dodatnich
- obecność bakterii z grupy coli
- liczba Clostridium perfringens
- obecność Clostridium perfringens
- liczba bakterii redukujących siarczany (IV) rosnących w warunkach beztlenowych
- liczba przypuszczalnych Bacillus cereus
- liczba Campylobacter spp.
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE ŚRODOWISKA PRODUKCJI
- obecność pałeczek Salmonella spp.
- obecność Listeria monocytogenes
- liczba gronkowców koagulazo-dodatnich
- liczba Escherichia coli
- liczba bakterii z grupy coli
- liczba Enterobacteriaceae
- liczba drożdży i pleśni
- ogólna liczba bakterii drobnoustrojów
- obecność gronkowców koagulazo-dodatnich
- obecność bakterii z grupy coli
Wśród naszych usług oferujemy metody instrumentalne, dzięki którym czas potrzebny na wykonanie analizy jest skrócony w stosunku do metod klasycznych
- liczba bakterii tlenowych w temp. 30°C w czasie 24 – 48 godzin – system TEMPO
- liczba bakterii z grupy coli w czasie 24 godzin – system TEMPO
- liczba Escherichia coli w czasie 24 godzin – system TEMPO
- liczba Enterobacteriaceae w czasie 24 godzin – system TEMPO
- obecność pałeczek Salmonella spp. w czasie 24 godzin – aparat mini Vidas
- obecność Listeria monocytogenes w czasie 48 godzin – aparat mini Vidas